Automatització d'un procés industrial

Als alumnes Rubén Mateos Ramírez, Narcís Ventura Picamal i Marc Robledo Reyes estudiants de 1r de batxillerat de l'IES La Jonquera els vàrem proposar fer l'automatització d'un procés industrial.
Aquesta va ser la introducció del seu treball de recerca i el vídeo del treball pràctic que els alumnes van fer.


INTRODUCCIÓ DEL TREBALL DE RECERCA
El nostre treball es basa en el projecte de la planificació i la construcció d’un procés industrial automatitzat per mitjà d’un conjunt de mecanismes elèctrics i pneumàtics.
Encara que descrigui tot un seguit d’accions mecàniques, com la subjecció d’una peça, el seu foradament i, tot seguit, el seu trasllat per mitjà d’una cinta transportadora, només es tracta d’una maqueta molt petita que no tindria aspectes pràctics per a la indústria, donat el seu reduït tamany i les capacitats que hem tingut per fer-lo.
Aquest treball l’hem fet en un grup que està compost per tots els alumnes del mòdul de tecnologia, ja que només som tres. A l’hora d’escollir-lo, els tutors ens van presentar tot un seguit de propostes sobre temes adequats a la nostra matèria d’estudi. El motiu que ens ha empès a fer-lo ha sigut que ens sentíem atrets per la idea de comprovar si es podria fer algun tipus de procés industrial que tingués aplicacions a la realitat, doncs la maqueta fa referència a mecanismes utilitzats en indústries de fabricació de peces.
Per a realitzar el nostre treball l’hem hagut de dividir en dues parts: la part teòrica i la part pràctica.
Dins la part teòrica s’hauria d’incloure el redactat de tot el dossier de treball, el seu seguiment i haver utilitzat diferents programes informàtics que ens han ajudat a la creació dels diferents esquemes, com el Pneusim, programa amb el qual hem fet els esquemes pneumàtics, els esquemes elèctrics i l’Editgraph, per als esquemes GRAFCET.
I en la part pràctica estaria tota la del taller mecànic, que inclouria des de la recerca de les peces pneumàtiques adients per a les accions pertanyents fins a la construcció de la cinta transportadora.
La majoria del material que hem emprat per al muntatge de la maqueta ens ha estat cedit pel departament de tecnologia del nostre institut, encara que vam requerir peces d’un altre institut ja que el nostre no disposava de les peces necessàries per a la construir el procés industrial amb les accions requerides.
Dins la part pràctica també hi trobaríem la part destinada a l’autòmat programable, que s’encarregaria d’enumerar el nombre de peces que van caient fins a aconseguir el nombre desitjat.
A més també hem fet la realització d’una representació audiovisual que mostra el procés de muntatge. Per a l’estètica del vídeo vam haver de servir-nos d’un programa anomenat Pinnacle Studio amb el que vam retallar les parts inútils i vam afegir-li música de fons.